Argentinië

70% van de wijnproductie van dit grote land is geconcentreerd in de provincie Mendoza, aan de voet van de Andes. Het is een oceaan van wijngaarden in het midden van de woestijn, die geïrrigeerd wordt door water afkomstig van de bergketen. Het waren de Spanjaarden die hier de eerste wijnstokken hebben aangeplant en dit enkele jaren nadat ze deze hadden ingevoerd in Chili in het midden van de 16de eeuw.
Vandaag heeft Argentinië zijn plaats tussen de 5 grootste producenten ter wereld ingenomen. Als belangrijkste druivensoorten vinden we hier de universele Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, riesling …. en Malbec, die hier uitstekend gedijt en massaal wordt aangeplant. Er wordt hier eveneens Pedro Ximenez, Tempranillo, Torrontes (lichte witte muskaatachtige druif) en variëteiten van Italiaanse afkomst geplant, zoals Barbera of Lambrusco die door een belangrijke Italiaanse kolonie naar Argentinië werd meegebracht.