Italië
Italië en Frankrijk hebben samen iets meer dan 1,5 miljoen hectare wijngaarden ongeveer evenredig verdeeld. In Italië zijn de wijngaarden alomtegenwoordig, van Friuli en Alto Adige, waar we noordelijke witte druivenrassen terugvinden zoals riesling, tot Sicilië waar er meer zuidelijke variëteiten worden aangeplant zoals Nero d'Avola. In Italië zijn er vijf categorieën van wijnen:
1) DOCG, denominazione di origine controllata e garantita, dit is de top van de hiërarchie;
2) DOC, denominazione di origine controllata;
3) IGT, indicazione geografica tipica de equivalent van "vins de pays" of IGP 4) "vino di Italia", eenvoudige tafelwijn maar met een misleidende naam want tot deze categorie kunnen zeer grootse wijnen behoren.
Over het algemeen, vallen wijnliefhebbers op de regio's Piemonte en Toscane omwille van hun zeer kwalitatieve wijnen zoals de Barolo en Barbaresco, de Brunello di Montalcino, de Vino Nobile di Montepulciano en de Chianti Classico (allemaal DOCG’s waarvan de laatste drie gedomineerd worden door de Sangiovese druif).