Piemonte

Deze uitgestrekte regio ten zuiden van de Alpen telt ongeveer 70.000 hectare aan zeer verspreide wijngaarden. Piemonte produceert wijnen van de druivensoorten dolcetto, moscato bianco, freisa, nebbiolo, cortese, grignolino en uiteraard barbera, de regerende koning. Men maakt hier voornamelijk rode wijn en in veel mindere mate witte, al zijn de schuimwijnen zeer sterk aanwezig (Moscato d’Asti, Asti Spumante). In Piemonte verbindt men vaak de naam van de druivensoort aan die van de gemeente, zoals bijvoorbeeld in “Barbera d'Alba”, waarbij Alba de gemeente is en barbera de druivensoort.
De barbera is de meest gebruikte druif in de Piemonte. Hij vertegenwoordigt 50% van de productie, gevolgd door dolcetto (15%) en muscat (10%) en pas daarna de fresa (6%) en allerlei minder belangrijke druiven zoals de nebbiolo, cortese en grignolino. Barolo en Barbaresco blijven de twee meest gereputeerde rode wijnen van Piemonte.