Alsace

Deze streek, gelegen tussen Strasbourg en Mulhouse, is één der mooiste van de noordfranse regio's. De zomers zijn er heet en de winters barkoud. Vijftig miljoen jaren geleden ontstond er een geologische breuklijn tussen de Vogezen en het Zwarte Woud. Daardoor ontstond een verscheidenheid aan terroirs over de ganse lengte van de Rijn. Deze geologische veelzijdigheid maakt dat verschillende druivenrassen hier kunnen gedijen, met vaak verassende resultaten als gevolg. Als wijnstreek onderscheidt de Elzas zich van de andere door drie bijzonderheden:
1) zij produceert vrijwel uitsluitend witte wijn;
2) de AOP's komen op de markt onder de naam van hun druivensoort: Pinot Blanc, Pinot Auxerrois, Sylvaner, Riesling, Gewürtztraminer, Pinot Gris, Muscat en Pinot Noir. Deze laatste levert een wijn met rosé of rode kleur naargelang de duur van de inwerking van de schil bij de maceratie.
3) het is verplicht de wijn te bottelen binnen de streek van de "appellation". Er bestaat dus geen Vin d'Alsace gebotteld in België. De Elzasserwijnen zijn onder te brengen in drie "appellations": Alsace, Alsace Grand Cru (50 terroirs) en Crémant d'Alsace geproduceerd volgens de méthode traditionnelle. Riesling, Pinot gris, Muscat en Gewürtztraminer kunnen laat geplukt worden, zodat de druiven meer residuele suikers bevatten. Ze krijgen dan de benaming "Vendanges tardives" of "Sélection de Grains Nobles".