Portugal

Het is vanzelfsprekend dat de Porto - een der grootste "gemuteerde" wijnen ter wereld – gezorgd heeft voor de faam van dit wijnland dat net geen 225.000 hectare wijngaarden telt. Porto werd door de Engelsen gelanceerd in de 18de eeuw en wordt daar nog steeds erg gewaardeerd. Engeland is een grote verbruiker van Porto’s uit het hoogste kwaliteitsgamma, hetgeen (nog?) niet het geval is voor Frankrijk en België, nochtans de twee belangrijkste invoerders van Porto ter wereld. Bij ons (zoals in Frankrijk) wordt Porto gewaardeerd als aperitief daar waar hij in zijn geboorteland veeleer genoten wordt op het einde van de maaltijd, o.a. bij kaas. Een trend die ook zijn weg begint te vinden in België … waar men meer en meer de "LBV", de "10 jaar", de "Colheita" en andere "Vintage" Porto’s lijkt te appreciëren.
Buiten deze grote gemuteerde wijn, waarvan zijn gisting wordt onderbroken door toevoeging van alcohol op basis van wijn, produceert men in Portugal tevens witte en rode wijnen die een duidelijke kwalitatieve vooruitgang hebben geboekt. Dit is o.a. het geval voor de streek van de Douro waar krachtige, stevige en vaak interessante rode wijnen gemaakt worden. In Alentejo, deze mooie streek gelegen ten zuidoosten van Lissabon, wordt eveneens wit en rood geproduceerd die bijdragen tot de vernieuwing van de Portugese wijnproductie