Lanquedoc - Roussillon

In het landschap van de Gard, Hérault en Aude, het grootste wijnbouwgebied van Frankrijk, zijn de wijngaarden alomtegenwoordig. Niet zo lang geleden produceerde men in de Hérault plompe rode wijnen in de bekende met sterren versierde fles. Maar sedert een dertigtal jaren heeft deze streek een fameuze bocht genomen en heeft ze de uitdaging aangegaan om kwaliteitsproducten te maken. Nu produceren de wijnboeren en -bouwers van de Languedoc, wijnen die tot de meest interessante van de regio behoren, waarbij terroir en een uitzonderlijk klimaat centraal staan, ook wel ooit “Frans Californië” genoemd. Binnen de AOP hebben we de “basis-appellatie” Languedoc en tevens de appellaties Saint-Chinian, Corbières, Minervois, Faugères, Cabardès en Picpoul de Pinet.
Bepaalde appellaties zoals Minervois La Livinière, Corbières Boutenac, Grès de Montpellier, Pic Saint Loup, Saint Chinian-Roquebrun, Pézenas, Terrasses du Larzac, La Clape en de stille wijnen van Limoux zijn te beschouwen als crus.
De Languedoc wijnen worden erg gewaardeerd door liefhebbers die op zoek zijn naar karakterwijnen en die vaak willen breken met een bepaalde eentonigheid van de klassieke appellaties.
Maar de Languedoc produceert zowel landwijnen gemaakt van internationale druivensoorten zoals sauvignon, chardonnay, cabernet sauvignon, merlot, als van lokale variëteiten (grenache, syrah, marsanne).
In het departement Roussillon “Frans Catalonië”, in de Pyrénées Orientales, blijft de klassieke specialiteit het produceren van "natuurlijke zoete wijnen" waarbij de fermentatie gestopt wordt door het toevoegen van alcohol. Dit zijn de Banyuls, Maury, Rivesaltes en Muscat de Rivesaltes. In rood Côtes du Roussillon, Côtes du Roussillon Villages en Cru Collioure, die zowel in wit, rood als rosé te verkrijgen zijn.